Цялостна рехабилитация на съзъбието

С времето в човешкото съзъбие настъпват необратими промени, част от които се дължат на износване на зъбите, в следствие на дъвкателната функция, парафункции ( стискане и скърцане със зъби) или ерозия, причинена от ацидогенни храни и напитки. Стига се до загуба на зъбен емайл и дентин, промяна в нормалната позиция на долната челюст, напрежение в дъвкателните мускули, болка и разместване в ставите ( пукане, щракане, прескачане на ставният диск).

Износването, в комбинация със загубата на някои зъби, кариеси и проблеми с пародонта, неусетно водят до срив на съзъбието. Нарушава се дъвкателната функция, говора и естетиката. В такива случаи лечението на отделни зъби не решава проблема и той се задълбочава с времето. Необходимо е да се подходи комплексно, за да има дълготраен резултат, за да се възстановят нарушената функция и естетика и пациентът дълги години да се радва на зъбите, в които е инвестирал време и финанси. За такъв подход са необходими задълбочени познания и умения във всички специалности на стоматологията, натрупани в годините, в които практиката и допълнителните квалификационни курсове вървят ръка за ръка.

В плана на лечение трябва да се включат фотоснимки и естетичен анализ, дигитален проект на бъдещите зъби, пародонтално лечение, за да се създаде здрав и правилно оформен венец, ендодонтско лечение на кореновите канали, изграждания, корони, фасети на естествените зъби и импланти в обеззъбените участъци. Такъв комплексен подход обикновено има много етапи, отнема много време, но само така може да постигнем стабилни и дълготрайни резултати.

Преди

След

Преди

След

Преди

След

Преди

След

Преди

След

Преди

След

Преди

След

Преди

След

Преди

След

Преди

След